Aandelenmarkten breken record na record. Beleggers staan te juichen, maar sommige beursstrategen beginnen wat bezorgd te raken. Zo ook de bekende aandelenstrateeg Ed Yardeni, die doorgaans tot het optimistische kamp behoort bij de analisten op Wall Street.

De grootste zorg van Yardeni? Het risico dat aandelenkoersen onderhevig zijn aan een zogenoemde ‘meltup’. Dit is een fenomeen waarbij beurskoersen vrij plotseling extreem hard stijgen, zonder dat er een onderliggende, fundamentele reden voor is.

“Het probleem met ‘meltups’ is dat ze moeten eindigen in een ‘meltdown'”, zei Yardeni deze week tegenover tv-zender CNBC.

Yardeni is in principe zeer optimistisch over de aandelenmarkt. Zijn koersdoelen voor de Amerikaanse S&P 500-index voor eind 2024 en eind 2025 staan op respectievelijk 5.400 punten en 6.000 punten. Daarmee behoort Yardeni tot de meest positief gestemde marktstrategen.

Rally op de beurs gaat erg hard

Maar de stijging van de aandelenmarkt naar opeenvolgende recordhoogten in de afgelopen weken heeft Yardeni enigszins terughoudend gemaakt. De beursstrateeg vreest dat de rally op de aandelenmarkt te ver en te snel is gegaan en uiteindelijk zou kunnen uitmonden in het soort meltup en meltdown dat eind jaren negentig plaatsvond.

In een recent rapport benadrukt Yardeni dat indicatoren voor het beleggerssentiment op de korte termijn suggereren dat er reden is voor voorzichtigheid.

De zogenoemde bull/bear ratio's, die de verhouding tussen optimisten en pessimisten op de beurs meten, hebben onlangs hoge niveaus bereikt. Daarnaast heeft de put-call ratio op de optiemarkt relatief lage niveaus bereikt. Dit laatste wil zeggen dat er relatief weinig beleggers zijn die zich indekken tegen een daling van de beurs. "Vanuit een contrair beleggingsperspectief is dat een negatief signaal", aldus Yardeni.

Natuurlijk is er volgens Yardeni een aanwijsbare reden waarom aandelen de afgelopen weken en maanden zo hard zijn gestegen. Hij wijst erop dat de Amerikaanse economie en de banenmarkt veerkrachtig blijven en dat de inflatie aanzienlijk is gedaald.

'Fed maakt een fout, als het de beleidsrente verlaagt'

Dit beeld werd deze week versterkt door de publicatie van het economische groeicijfer van de VS over het vierde kwartaal. Daarbij bleek dat de economische groei van 3,3 procent ruim boven de verwachtingen van economen lag, die gemiddeld op een groei van 2 procent hadden gerekend.

Maar die sterke economische gegevens spelen ook in op een van Yardeni's grootste zorgen: de mogelijkheid dat de Federal Reserve de beleidsrente verlaagt, wat een meltup op de aandelenmarkt zou kunnen verergeren.

"Stel je voor wat er zou kunnen gebeuren als de Fed daadwerkelijk begint met het verlagen van de rente. Dat is waar ik me zorgen over maak: dat zou een meltup in de markt kunnen veroorzaken", zegt Yardeni.

Voor Yardeni zijn renteverlagingen brandstof die de rally op de aandelenmarkt verder kunnen aanjagen en kan dit zelfs een opleving van de inflatie veroorzaken.

"Ik denk dat de Fed een fout zou maken als ze de beleidsrente zou verlagen. Ik denk dat Powell zich daartegen gaat verzetten. Hij is zich erg bewust van de marktkrachten en als de aandelenmarkt gewoon blijft stijgen, creëert dat een positief welvaartseffect en dat creëert dan het potentieel voor inflatie om een comeback te maken", aldus Yardeni.

LEES OOK: Amerikaanse verkiezingen: dit betekent strijd tussen Donald Trump en Joe Biden voor de dollar